Wyspa w kuchni – za wielka ekstrawagancja?

Wyspa w kuchni – za wielka ekstrawagancja?

Wyspa w kuchni jest to coraz częściej spotykane rozwiązanie w polskich mieszkaniach i domach. Jest to bardzo ciekawe i efektywne rozwiązanie, jednak pod warunkiem, że wyspa jest dobrze zaprojektowana i w prawidłowy sposób zbudowana. Często ludzie, którzy zdecydowali się na takie rozwiązanie narzekają, że nie tak miało to wyglądać, że zamiast ułatwiać pracę w kuchni wyspa tylko zawadza. Ważne jest abyśmy zwrócili uwagę na podstawowe kwestie, kiedy już zdecydujemy się na takie rozwiązanie. Po pierwsze wyspa nie może być usytuowana za blisko jakichkolwiek wejść. W sytuacji odwrotnej wyspa zakłóca nam komunikacje z innymi pomieszczeniami. Ważne jest też, aby to rozwiązanie było idealnie zintegrowane z urządzeniami, które w nim mają się znajdować, na przykład chodzi tu o zlewozmywak lub płytę grzewczą. Wyspa musi mieć odpowiednie wymiary, aby korzystanie z niej było przyjemnością, a nie uciążliwością. Nie ma się jednak co zrażać, wielu korzystających z wyspy podkreśla jej pozytywne cechy. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zaoszczędzić wiele miejsca. W kuchni, w której wyspa została poprawnie zaprojektowana i zbudowana, jest możliwa wspólna praca wielu osób, co sprzyja umacnianiu wzajemnych więzi, co podkreśla stare powiedzenie „ przez żołądek do serca”.