Na podłogę w kuchni – płytki czy panele?

Na podłogę w kuchni - płytki czy panele?

Remontując nasze kuchnie i pozbywając się wykładziny lub płytek PCV często myślimy co położyć na podłogę – drewniane panele czy płytki? Wiele osób decyduję się na te ostatnie. Co nimi kieruje – chęć oszczędzania i dobra cena czy efektywniejsze ich wykorzystanie, w porównaniu z droższymi panelami, w pomieszczeniu jakim jest kuchnia? Wielu internautów skarży się na panele w kuchni. Zarzuty, które kierowane są pod kierunkiem paneli to ich delikatność. Są one bardzo podatne na uszkodzenia mechaniczne, wystarczy tylko niedelikatne odsunięcie krzesła, aby spowodować znaczne uszkodzenie tego tworzywa. Jak wiadomo w kuchni mogą wydarzyć się różne wypadki np. rozlejemy na panelach wodę. Już niewielka jej ilość może spowodować uszkodzenie drewnianych paneli. Pojawia się również wiele zarzutów mówiących, iż panele szybko żółknął i żaden detergent chemiczny nie jest w stanie poradzić sobie z tym problemem. Jak widać panele nie cieszą się zbyt dużą popularnością w kuchni. Na dodatek są one również drogie, co powoduje, że koszt całego remontu kuchni jest dużo wyższy, a później okazuje się, że na dodatek tak duże pieniądze zostały wyrzucone w błoto. Przeciwieństwem paneli są płytki, które cieszą się dużą popularnością, jeśli chodzi o materiały, którymi pokrywamy podłogę w kuchni. Są one znacznie odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne, łatwiejsze do utrzymania w czystości, nie szkodzi im również woda. Chyba najistotniejszym jednak argumentem, który przemawia za wykorzystaniem płytek w kuchni jest ich stosunkowo niska cena.